RUSKÁ KUCHYŇA
Ruská kuchyňa a ruské recepty sô rovnako rozmanité a pestré, ako je rozľahlé Rusko. Základom ruskej kuchyne je mäso - prevláda hovädzie, bravčové, teľacie a divina. Vzhladom k tomu, že Rusko má rozsiahlé pobrežie, sú v prímorských regionoch samozrejme často konzumované ryby, prevažuje losos (a slávny ruský červený kaviár, ktarý sa z nej produkuje), jeseter (a z nej pochádza čierný kaviár). Zelenina sa v ruskej kuchyni často používá v najrôznejších nálevoch v konzervovanom stave (uhorky, mrkva atd.)
Ruská kuchyňa má svoje základy na stredovekej dedine , v drsných prírodních podmienkach, kde ale na druhú stranu ľudia disponovali z prirodzených zdrojov či vlastného pestovania a chovu, dostatkom ryb, mäsa, sezónnej zeleniny, húb a lesních plodov. Tradične sa v Rusku pestuje pšenica, jačmen a žito, prípadne pohánka, proso - preto je rada ruských receptov založena na rôzne umletej múke.
Nejznámejšou ruskou špecialitou je hustá kyslá polievka boršč, pirôžky, špeciálne špízy z bravčového alebo hovädzieho mäsa - šašliky či známy hovädzí stroganov. K dominantám ruskej kuchyne patrí široká škála polievok .
Najznámejší a najslávnejší ruský mliečny výrobok je kefír , nápoj z plnotučného mlieka , alebo odstredeného kravského mlieka, v procese výroby hrajú hlavnú úlohu kefírové kultúry. Kefír sa najviac konzumuje na Kaukaze, kde sa ľudia dožívajú veľa rokov a tajomstvo ich dlhovekosti sa pripisuje práve tomuto nápoju. Známe je aj výrobné ruské kyslé mlieko.
Nápoje :
Čaj je v Rusku nápoj číslo jeden. Áno, čítate dobre , Rusi oijú čaj viac ako vodku . Ruské posedenie pri čaji je spoločenská udalosť , s koláčikmi, tradícia sa datuje od roku 1638. Národný symbol, ruský samovar, je dnes bohužiaľ nostalgickou spomienkou na ruskú minulosť. Kvas je spolu s vodkou ďaľší ruský národná nápoj , fermentuje sa veľmi jednoducho a má nízky obsah alkoholu. Získava sa z chleba, jabĺk,hrušiek. Medzi ľuďmi zo západu je populárna ruská vodna ( v preklade voda-vodička) a o nej je skoro všetko známe. Menej známe je , že v Rusku sa z vodký pripravujú výborné likéry : nalivka ( likér s prídavkom bobuľového ovocia ) a nastojka ( s prídavkom voňavých bylín).Medzi perlivými vínami viniká Krimskoje .
Hovädzie Stroganov

BORŠČ
Suroviny :
300 g hovädzie mäso
ľubovoľná zelenina
200 g kapusty
200 g cvikly
1 malý paradajkový pretlak
masť
mleté čierne korenie
bobkový list
Postup :
Mäso dajte variť v studenej vode do otvoreného tlakového hrnca. Medzitým upražte na troche masti ľubovoľnú zeleninu, ktorú podlejte vývarom z kostí a niekoľko minút duste, nakoniec prilejte k mäsu. Pridajte pokrájanú kapustu, pokrájanú cviklu, osoľte a ochuťte na špičku noža mletým korením, bobkovým listom a paradajkovým pretlakom . Mäso vložte do polievky, potom uzavrite tlakový hrniec a po zovretí varte ešte asi 30 min.