RUSKÁ KUCHYŇA

22.10.2011 00:33

Ruská kuchyňa a ruské recepty sô rovnako rozmanité a pestré, ako je rozľahlé Rusko. Základom ruskej kuchyne je mäso - prevláda hovädzie, bravčové, teľacie a divina. Vzhladom k tomu, že Rusko má rozsiahlé pobrežie, sú v prímorských regionoch samozrejme často konzumované ryby, prevažuje losos (a slávny ruský červený kaviár, ktarý sa z nej produkuje), jeseter (a z nej pochádza čierný kaviár). Zelenina sa v ruskej kuchyni často používá v najrôznejších nálevoch v konzervovanom stave (uhorky, mrkva atd.)

Ruská kuchyňa má svoje základy na stredovekej dedine , v drsných prírodních podmienkach, kde ale na druhú stranu ľudia disponovali z prirodzených zdrojov či vlastného pestovania a chovu, dostatkom ryb, mäsa, sezónnej zeleniny, húb a lesních plodov. Tradične sa v Rusku pestuje pšenica, jačmen a žito, prípadne pohánka, proso - preto je rada ruských receptov založena na rôzne umletej múke. 

Nejznámejšou ruskou špecialitou je hustá kyslá polievka boršč, pirôžky, špeciálne špízy z bravčového alebo hovädzieho mäsa - šašliky či známy hovädzí stroganov.  K dominantám ruskej kuchyne patrí široká škála polievok .

Najznámejší a najslávnejší ruský mliečny výrobok je kefír , nápoj z plnotučného mlieka , alebo odstredeného kravského mlieka, v procese výroby hrajú hlavnú úlohu kefírové kultúry. Kefír sa najviac konzumuje na Kaukaze, kde sa ľudia dožívajú veľa rokov a tajomstvo ich dlhovekosti sa pripisuje práve tomuto nápoju. Známe je aj výrobné ruské kyslé mlieko. 

Nápoje : 

Čaj je v Rusku nápoj číslo jeden. Áno, čítate dobre , Rusi oijú čaj viac ako vodku . Ruské posedenie pri čaji je spoločenská udalosť , s koláčikmi, tradícia sa datuje od roku 1638. Národný symbol, ruský samovar, je dnes bohužiaľ nostalgickou spomienkou na ruskú minulosť. Kvas je spolu s vodkou ďaľší ruský národná nápoj , fermentuje sa veľmi jednoducho a má nízky obsah alkoholu. Získava sa z chleba, jabĺk,hrušiek. Medzi ľuďmi zo západu je populárna ruská vodna ( v preklade voda-vodička) a o nej je skoro všetko známe. Menej známe je , že v Rusku sa z vodký pripravujú výborné likéry : nalivka ( likér s prídavkom bobuľového ovocia ) a nastojka ( s prídavkom voňavých bylín).Medzi perlivými vínami viniká Krimskoje .

Hovädzie Stroganov 

Suroviny : 
 
500 g hovädzej sviečkovice 
   4 cibule 
   2 lyžice oelja 
   2 lyžice masla 
   soľ a mleté korenie 
   1 lyžica hladkej múky 
   1/8 l mäsového vývaru 
   1 lyžička octu 
   1 lyžička citrónovej šťavy
   4 lyžice plnotučnej horčice 
   1/4 kyslej smotany 
Postup : 
Mäso nakrájame na centimetrové rezance, cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. Mäsové rezance prudko opečieme vo dvoch dávkach zo všetkých strán na rozpálenom oleji.Po vybratí ich osolíme a okoreníme. Do vypečeného tuku pridáme cibuľu a za neustáleho rýchleho miešania ju speníme dozlatista. Stiahneme teplotu, poprášime múkou a zamiešame. Zalejeme vývarom, horčicou, octom a citrónovou šťavou, vyvaríme do hustej omáčky. Napokon pridáme smotanu a mäso, prehrejeme a dochutíme. Už nevaríme .

 

BORŠČ

Suroviny : 

300 g hovädzie mäso 

ľubovoľná zelenina 

200 g kapusty 

200 g cvikly 

1 malý paradajkový pretlak 

masť

mleté čierne korenie 

bobkový list 

Postup : 

Mäso dajte variť v studenej vode do otvoreného tlakového hrnca. Medzitým upražte na troche masti ľubovoľnú zeleninu, ktorú podlejte vývarom z kostí a niekoľko minút duste, nakoniec prilejte k mäsu. Pridajte pokrájanú kapustu, pokrájanú cviklu, osoľte a ochuťte na špičku noža mletým korením, bobkovým listom a paradajkovým pretlakom . Mäso vložte do polievky, potom uzavrite tlakový hrniec a po zovretí varte ešte asi 30 min.