BRAZÍLSKA KUCHYŇA

22.10.2011 00:08

                         Feijoada

 

https://www.maria-brazil.org/newimages/feijoada1.jpg



1 kg čiernej fazule
250 g údených rebierok
200g klobásy
100 g prerastanej slaniny
1 bravčové koleno- nechať odležať vo vode cez noc, nechať potom prevrieť a vybrať z vody, ďalej variť v čerstvej vode
Zvlášť uvariť fazuľu - klobásy a špekáčiky sa múžu variť vo fazuli, ak je polomäkká zmiešať s mäsom, ktoré sme predtým pokrájali na kúsky a dovariť.
Urobiť zápražku z cibule, cibuľky, cesnaku ,na oleji popražiť, pridať fazuľovú zmes (odobrať kúsok fazúľ a zmixovať v mixéri), potom pridať naspäť k ostatnej fazuly .

Podáva sa s ryžou, plátkami pomaranča a opraženými nasekanými listami kelu alebo karfiolu.

(Je veľa iných receptov na feijoadu, môžu sa kombinovať iné druhy mäsa, klobásy, údené mäso , čisté bravčové mäso, hovädzie mäso a pod.)

 

  Krevety v paradajkovej omáčke (od Bobo Camarão)

 


Zloženie
- 2 kg olúpaných kreviet
- 1 kg kaše z manioku
- 2 stredne veľké cibule
- 500 g paradajok
- 2 lyžice -  nasekané lístky koriandra
- 1 šálka kokosového mlieka
- 4 lyžice slnečnicového oleja
- 4 lyžice palmového oleja
- Soľ a korenie

Doba prípravy: 45 minút
Doba varenia: 30 minút
Celkový čas: 75 minút

Obtiažnosť: Ľahká

1 / Cibule osmahnite na oleji, pridajte paradajky a dusťte niekoľko minút.
2 / Pridajte potom lúpané krevety a lístky koriandra, soľ a korenie.
3 / Znížte teplotu, prikryte a nechajte na miernom ohni, kým krevety nebudú uvarené.
4 / Nakoniec pridajte roztlačení maniok, kokosové mlieko a palmový olej.
5 / Dobre premiešajte a priveďte do varu. Môžete pridať trochu vody, ak je omáčka príliš hustá.
6 / Odstráňte z tepla a ihneď podávajte.

Konečne ... S jednoduchou ryžou , skutočná liečba!


Costeletas ao Molho de Abacaxi - Bravčové kotlety s ananásovovou omáčkou

Cassoule 4 veľké kotlety
10 lyžíc ananánasovej šťavy
4 kolieska ananásu
1 1/2 lyžice smotany
7 lyžíc mäsového vývaru
2 lyžičky curry korenia, čierne korenie, soľ

Opečte kotlety na masle, vyberte ich nabok a uchovajte v teple. Do výpeku dajte vývar a ananásovú šťavu a povarte. Pridajte do vody rozpustené curry a smotanu. Okoreňte a osoľte, podľa potreby ešte pridajte ananásovú šťavu a curry.
Ananás pokrájajte na kocky a opiečte na masle, zmiešajte s omáčkou a prelejte na kotlety.
Podávajte s ryžou alebo dusenou zeleninou.


Picanha a la Luciano - Sviečkovica/Orech a la Luciano

 
1,2 kg orecha v celku

1 konzerva paradajok s príchuťou olív
1 sáčková cibuľová polievka
1 čierne pivo- 350 ml

Opražte celý kus masa do zlatista v tlakovom hrnci bez oleja. Paradajkovu šťavu zmiešajte s cibuľovou polievkou a pivom, zmes nalejte na maso a zatvorte tlakový hrniec. Ak začne pariť hrniec, varte ešte asi 1 hodinu.


Arroz Carreteiro

 

2 šálky ryže
600 g uvareného hovädzieho mäsa, zvyšky
2 špekáčiky pokrájané na kocky
100 gr. slaninky pokrájanej na kocky

4 zrelé paradajky
2 zelené papriky
soľ podľa chuti, čer.paprika, cibuľa, cesnak, čierne korenie.

Opečte slaninku, pridajte cibuľu, cesnak, mäso, koreniny, potom ryžu popražiť, potom papriky a paradajky pokrájané na malé kúsky a špekáčiky, zaliať vodou a variť na miernom ohni, kým nie je ryža hotová ako u rizota.


Bife Cebolado - Bifteky na cibuli

 

Hovädzie roštenky vyklepať na tenké plátky, potrieť octom, soľou a čiernym korením. Opiecť na oleji s cesnakom, vybrať nabok. Do výpeku veľmi veľa cibule pokrájanej na hrubšie kolieska, nakoniec znovu mäso.



Frango Xadrez - Šachové kurča

Prísady pre kurča:
1/2 kuracích pŕs
3 polievkové lyžice arašidov lupaných
1 cibuľa
1 štipka zázvoru
3 lyžice masla
1 zelená paprika
soľ
zelerová vnať

Omáčka: maizena alebo hladká múka 3 lyžičky sójovej omáčky
1 polievková lyžica vínneho octu, cukor

Príprava:
Kurča: okoreňte kurča soľou a zázvorom. Nakrájajte na rezance, obaľte v múke a opražte na masle. Vyberte von, vo výpeku opražte zvyšnú zeleninu, pridajte omáčku a podávajte kurča zaliate omáčkou.
Omáčka: Jeden pohár vody - ocot, cukor, sójová omačka a maizena, povariť.


Frango ao Molho de Laranja - Kurča v pomarančovej omáčke

1,5 kg kuracích stehien
soľ, citrón, cesnak - nakoreniť touto zmesou stehná

Opiecť na oleji, pridať cibuľu a pokrájanú ošúpanú paradajku, poprášiť múkou, nakoniec zaliať šťavou z troch pomarančov.
Ozdobiť pomarančami a petržlenovou vňaťou.


Frango na cerveja - Kurča na pive

Kuracie prsia pokrájať na väčšie kúsky a posoliť. Na panvici popražiť slaninku, kurča a na to opať slaninu a preliať čiernym pivom, jedlo je hotové, keď sa pivo vyparí.


Frango com Açafrão - Kurča so šafránom

1 veľké kurča
4 lyžice masla
2 stredné cibule
1 strúčik cesnaku
1 balenie šafránu
1 škoricová tyčinka
soľ, čierne korenie
5 šálok vody
2 šálky ryže
petržlenová vňať
1 lyžica suchej mäty

Rozporcujte kurča na kúsky a opražte dozlata na masle, pridajte cibuľu, cesnak, šafrán, škoricu, soľ a korenie a vodu. Varte až kým mäaso nezmäkne. Vyberte kurča a oberte ho. Vo vývare uvarte ryžu, ak je hotová pridajte vňať a mätu. Na tanier dajte kúsky kuraťa a dookola ryžu.


Cassoule - Frango com feijão branco - Kurča s bielou fazuľou (môže sa miesto kuracieho použiť bravčové)

Bielu fazuľu 1 deň vopred namočiť, potom uvariť zvlášť vo vode na husto kuracie prsia na rezance osoliť, okoreniť, opiecť na cibuli a cesnaku a petržlenovej vnati, pridať klobásu na kolieska, nakoniec ak chcete malé krevety. Zamiešať uvarenú fazuľu a podľa chuti dochutiť smotanou na varenie.


Costeletas de Porco com Macarrão - Kotlety s cestovinami

Costeletas 4 veľké alebo 8 malých kotliet
1 veľká cibuľa
1 posekaný bobkový list
500 g paradajok z konzervy
12 šampiónov
1 strúčik posekaného cesnaku
maslo, soľ, čierne korenie

Pokrájajte huby a cibuľu na kolieska a popražte na masle. Pridajte paradjky a 1 šálku vriacej vody. ochute korením a soľou, cesnakom a bobkovým listom.
Na miernom ohni varte, kým omáčka nezhustne.
Kotlety osolené a okorenené opečte na masle. Celé alebo pokrájané kotlety dajte do omáčky.
Podávajte s akýmkoľvek typom cestovín, posypané strúhaným syrom (parmezán).


Losos s mangovou omáčkou

1 kg lososového filé
3 strúčiky cesnaku
1/2 šálky bieleho vína
šťava z 1 citróna
1 mango na tenké plátky
soľ, čierne korenie

Mangový krém:
1/2 cibule
2 až 3 lyžice masla
1 veľkého manga na jemno pokrájaného
1 kocka rybacieho bujónu
1 šálka vody
1 šálky bieleho vína
1 smotana na šľahanie
1 lyžica sójovej omáčky

Ryba: Do nádoby dať losova, poliať šťavou z citróna, potriať cesnakom, okoreniť, zaliať vínom, odležať 1 hodinu.

Mangová omáčka: v šálke vody rozpustiť bujón, v panvici rozpustiť maslo a opražiť cibuľu, pridať mango a vývar, povariť asi 3 minúty. Potom pridať víno. Keď opäť začne vrieť, odstaviť a pridať vyšľahanú šľahačku a sójovä omáčku.

Pekáč vymastiť maslom, tenkú vrstvu manga, filé z lososa, prikryť vrstvou z manga a 20 minúť piecť v peci. Podávať s mangovým krémom a ryžou.


Moqueca de Peixe

1 kg rýb
soľ, korenie, šťava z citróna
2 malé cibule
4 vnate koriandra
2 zelené cibuľky
1 zelená a 1 červená paprika na drobno (nemusí byť)
4 paradajky
zemiaky na kolieska
(kokosové mlieko a dende olej)

Rybu okoreniť soľou, citrónom, korením a na 1 hodinu odležať.
V hlinenej nádobe vrstviť olej, cibuľa, zelená cibuľka, koriander, papriky, paradajky, zemiaky, potom vrstva rýb, a celé zopakovať, končiť rybou.
Variť zakryté, ak bude vrieť ešte pridať kvapky cirtóna, prelievať občas rybu omáčkou.


Tuniaková omáčka na cestoviny

3 cesnaky cibuľa
4 paradajky
2 kocky kuracieho bujónu
bazalka
zelená cibuľka
1 kozerva tuniaka vo vlastnej šťave
1/2 pohára vína
zelené alebo čierne olivy
olivový olej

Olej, cesnak a cibuľa, pridať paradajky a tuniaka. Bujón vo víne, zaliať, pridať bazalku, olienúvy, zel cibuľku, vňať. Omáčkou preliať cestoviny.


Torta de palmito - Nákyp z palmitových srdiečok

4 lyžice oleja
cesnak
1 šálka olív
1 cibuľa

Popražiť, pridať 1 kg ošúpaných pokrájaných paradajok, bylinky, korenie a jednu fľašu zaváraných palmitových srdiečok.

Cesto:
4 vajcia
1,5 šálky oleja
6 lyžíc strúhaného syra
3 šálky mlieka
1,5 lyžičky soli
48 lyžíc hladkej múky

Vypracovať cesto, do vymastenej formy uložiť cesto, naplniť plnkou a upiecť.


Empadão - Nákyp

Cesto:
3 šálky hladkej múky
1 šálku maizeny
1 šálku majonézy
1 šálku masla
soľ
2 žĺtky
1 lyžička prášok do pečiva

Vypracované cesto rozdeliť na 2 diely, vyvaľkať, dať na pekáč, naplniť plnkou,prikryť druhým plátom, potrieť žĺtkom a upiecť.

Kuracia plnka:
1 kurča - uvariť, potom obrať
1 veľká cibuľa na drobno, 2 stúčiky cesnaku, olivový a rastlinný olej
100 gramov čiernych alebo zelených posekaných olív, a sterilizovaná kukurica/ hrášok
3 uvarené vajcia, môžu sa dať aj paradajky
1 lyžica pšeničnej múky, mlieko podľa potreby, ak je zmes príliš hustá

Mäsová plnka:
jemne mleté hovädzie mäso, olivový olej,
1 1/2 posekanej cibule
2 pretlačené cesnaky
3 posekané ošúpané paradajky bez semiačok
petržlenová vňať
1 lyžica múky, iné koreniny

Syrová plnka:
350 g syrokrému alebo Bambina
2 polievkové lyžice masla
1 čajová lyžička práška do pečiva
1 1/2 šálky múky