Banánová torta

20.02.2014 13:26

 

Na tortu potrebujeme :

Mramorový korpus: 4 vajcia , 200g práškový cukor , 250g hladkej múky,150ml oleja,100ml horúcej vody ,1 prášok do pečiva 
                            4 čl /kopcovité/ kakaa
Parižský krém     :1250ml šľahačka 33%, 100g čokoláda (na varenie), 1 stužovadlo 
 
Biely poťah         : 1 balenie penových jojo cukríkov - 100g, 2PL vody, šťava z 1/2 citróna ,
 
Ešte potrebujeme : tuk na vymastenie(cera) , potravinárske farbivo (žlté,oranžové,čierne),práškový cukor 400g, 150 až 200g škrobová múčka na pomúčenie aby sa cesto nelepilo ,banán 4ks, kyslá smotana 3ks, vanilkový cukor 2ks , marzipán 

 

Postup prípravy : 
1. z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, a potom pridáme 100g práškového cukru ...opäť vyšľaháme 

2. zvyšný cukor teda 100g vymiešame so žĺtkami do penista 

3. k vyšľahaným žĺtkam s cukrom postupne pridáme olej,všetko dobre premiešame mixérom, a hneď pridáme horúcu vodu (nie vriacu)

4. pridáme múku zmiešanú s práškovým cukrom ..k tejto hmote pridáme vyšlahaný sneh s cukrom a jemne premiešame 

5. jednu tretinu cesta si dáme do menšej misy a zmiešame so 4čl kakaa...pripravené cesto na mramorovanie

6. postupne nalievame cesta ..1PL kakaová hmota a 3PL biela hmota ...až kým sa forma nezaplní...samozrejme forma bola vymastená tukom a vysypaná       polohrubou múkou

7. upečený a vychladený korpus si predelíme na 3 časti , korpus si pripravíme deň vopred ako aj parižský krém, ktorý je potrebné vychladiť ...takže        šľahačku a čokoladu na varenie si dáme pomaličky rozpustiť ,necháme to pekne rozpustené chvíľu variť,kým nevyjde pár bubliniek,odstavíme ,priebežne miešame,vychladíme a dáme do chladničky ,kde si krém odpočinie do druhého dňa

8.vychladený krém na druhý deň vymixujeme spolu so stužovačom do tuha ale veľmi krátko

9. na spodný korpus natrieme kyslý džem

10. naň poukladáme banány nakrájané na kolieska...na ne vrstva parižského krému a potom vrstva z kyslej smotany( kyslé smotany sme si zmiešali s dvoma sáčkami vanilkového cukru a podľa chuti dosladili...odporúčame nie priliš sladko...smotana ma praveže stiahnut prílišnú sladkosť),a opakujeme ďaľšou vrstvou korpusu tentokrát bez lekváru ale pokvapkaný vaječným likérom,na neho už iba krémy,banány ,zvyšok smotany a korpus.

11. zvyšným parižským krémom potiahneme tortičku a môžme si ju dať chladiť pokým nevytvoríme nový biely šat...:)

Príprava poťahu z jojo cukríkov

Hlboký tanier vymastíme palmarínom,nalejeme 2PL vody,balík cukríkov, citrónovú šťavu z pol citróna a dáme na 4 stupeň do mikrovlnky aby krásne nafučali.
Horúcu masu vsypeme do 400g práškového cukru a hnetacími metlami mixérom vymixujeme. Masu dáme na čas do chladničky aby nebola horúca, po vybratí z chladničky pridáme ešte 150g práškového cukru ...ale pridávame postupne aby bolo cesto vláčne ,ani tvrdé ani tekuté,aby sa nelepilo podsypujeme solamylom.
Tortu si položíme na hrniec a na valček si zvynieme vyvaľkanú masu ako keby na závin a opatrne prenesieme a položíme na tortu,kraje ,ktoré pretŕčajú poodstrihujeme.Postupne vyhladzujeme opatrne vrch a nakoniec boky torty.
Zo zvyškom masy si môžte vytvoriť dekoračné vajcia a kuriatka...alebo použite originálny marcipán.

A tortička je hotová DOBRÚ chuť a pekné sviatky!!!!