ANGLICKÁ KUCHYŇA

22.10.2011 00:06

           Lemon Cake

Berry-lemon Cake Recipe

 

Zloženie
Cesto:
250 g múky
125 g cukru
125 g masla
2 žĺtky + 1 celé vajce
1 štipka soli

Krém:
200 g cukru
200 g mletých mandlí
75 g masla
2 citróny

Poleva:
2 lyžice citrónovej šťavy
3 bielkov
100 g cukru

Doba pečenia: 40 minút + 10 minút
Cesto:
V mise zmiešame múku, cukor a soľ.
 Pridáme maslo, žĺtky, celé vajce.
Miesime ručne a potom sa rozvaľká valčekom.Polku cesta  vložte do formy na pečenie .

Krém:
V miske zmiešajte mandľový prášok, vajcia a 2 bielky, zmäknuté maslo, strúhanú kôru a šťavu z citrónov. Nalejte na odstaté surové cesto.Zvyškom cesta prekryte krém.
Pečieme pri teplote 150 ° - 40 minút.

Poleva:
Keď sa pečie torta, spravíme si polevu . Vyšľaháme  tuhý sneh z bielkov za postupného pridávania cukru. Vyberiem tortu z rúry a polejeme polevou a vložíme ju naspäť do rúry  na 10 minút.
Podávame túto tortu so šálkou studeného čaju.

Syrový koláč - Cheese Cake

Strawberry cheesecake in 4 easy steps

Zloženie
Cesto:
350 g múky
160 g cukru
160 g masla
1 dl suchého bieleho vína
2 / 3 balíčka droždia
1 citróna
2 vajcia
soľ

Náplň:
50g cukru
1 vajce
1 balíček vanilkového cukru
200 g smotanového syra

Pripravte cesto:
Dajte múku do misky.
Pridajte cukor, štipku soli, prášok do pečiva, a strúhanú kôru z polovice citróna.
V strede  rozdrobíme maslo a žĺtky .
Premiešajte a pridajte biele víno, aby sa cesto pekne spojilo.
Vymastíte  maslom formu na koláč a vyložte s polovicou cesta.

Pripravte náplň:

Zmiešajte syr s vanilkovým cukrom a s celými vajciami.
Nalejte krém na cesto.
Vlhkými prstami, utesnite okraje zatlačením na hornú časť koláča.
Pečte v teplote 160 ° C -  40 minút

 

           Crispy crackles

A favorite at Australian children's birthday parties

 


 Zloženie
50 g masla
30 ml zlatý sirup (typ melasy, čo je bežné dostať  v anglickom supermarkete)
50 g čokoládového prášku (Nesquik)
50 g cornflakes

1-dajte maslo a zlatý sirup na panvicu.
2-Tepelne spracujte  na miernom ohni, kým nevznikne homogénna hmota .
3-Odstráňte z ohňa a pridajte čokoládový prášok a dobre premiešajte.
4-Pridajte kukuričné ​​lupienky a miešajte, aby sa cornflakesy zmiešali s čokoládou.

5-S dvoma malými lyžičkami spravte male guličky a vložte ich do malých košíčkov , podobne ako muffiny.
6-Nechajte ich stáť v chladničke po dobu 2 hodín.

 

                Apple Cake

Suroviny

Postup receptu

Cesto: Maslo pokrájame nadrobno, pridáme múku, cukor, žĺtok, mlieko, vanilkový cukor, rum a všetko spolu zmiešame. Necháme 2 hod. odpočívať.

Plnka: Jablká ošúpeme, zbavíme jadra a nakrájame na plátky. Jablká dáme do hrnca s maslom,vodou, cukrom a dusíme 10 minút.

Posýpka: Preosejeme múky a škoricu do misy. Pridáme maslo nakrájané na kocky a miešame medzi rukami až kým to nevyzerá ako strúhanka. Pridáme cukor a dobre premiešame.

Na spodok plechu dáme rozváľkané cesto tak, aby malo okraje cez plech. Nasypeme jablká, nedáme všetku šťavu. Na jablká nasypeme posýpku a rovnomerne rozložíme.

Pečieme 35 minút pri 180°C. Posýpka musí byť zlatová.

 

 

Torta Slastná smrť inšpirovaná Agathou Christie / DELICIOUS DEATH inspired by AGATHA CHRISTIE


delicious death

 

Prvýkrát som videla tento názov torty na webe a okamžite ma zaujal , a preto som sa rozhodla , že zistím ako vznikol. Tento názov bol navrhnutý torte Maven herečkou Jane Asher pre Agathu Christie k 120. výročiu 15. septembra (Áno, s dňom omeškania). Recept bol inšpirovaný pasážou z jednej z kníh Slečny Marpleovej  "Ohlásená vražda", v ktorej gazdiná Mitzi pečie suchú tortu k čaju,  k narodeninám Dory Bunner . Gazdiná Mitzi s rozhorčením hovorí zamestnávateľovi : ,, To nie je možné, aby som takúto tortu piekla. Potrebujem k tomu čokoládu a veľa masla s cukrom a hrozienkami ."

 

delicious deathdelicious death

 

Tak mi povedzte Vážení čitatelia, aj keď sa Vám môže zdať ,že táto otázka je morbídna , ale čo chcete jesť ako posledné jedlo?

Čo tak si dať túto tortu bohatú na chute. Intenzívne tmavé belgické čokoládové centrum , nasiaknuté ostrým elánom brandy, čerešní a zázvoru. Útok na zmysli nekončí : torta je zdobená škvrnamy z rýdzeho zlata  ,kryštalickými ružami a fialovými kvetmy. Musíte uznať, že názov ,, Slastná smrť ´´ vynikajúco vystihuje túto tortu.

 

 

        delicious death

 

Recept od Jane Asher

Zloženie

     * 175 g horká čokoláda kvapky (50-55% kakaovej sušiny)
     * 100g normálne alebo nátierkové maslo
     * 100g práškový alebo jemný cukor
     * 5 veľkých vajec
     * ½ lyžičky vanilkového extraktu
     * 100 g / 1 šálka mletých mandlí
     * ½ lyžičky prášku do pečiva

Na náplň

     * 150 ml rum, brandy alebo pomarančového džúsu
     * 150 g  hrozienka
     * 55 g  hnedý cukor
     * 6-8 pohárov  čerešní
     * 4-6 ks kandizovaný zázvor (použite radšej viac čerešní)
     * 1 lyžička citrónovej šťavy

Na výzdobu

     * 175 g  horká čokolády (50-55% kakaovej sušiny)
     * 150 ml šľahačky
     * 1 lyžica masla
     * kryštalické fialové kvety
     * kryštalické okvetné lístky ruží
     * jedlé plátky zlata

Tip: vykryštalizované fialové a ružové lístky sú k dispozícii v obchodoch tak isto ako jedlé plátkové zlato .

POSTUP:

1. Predhriať rúru na 150 ° C . Vymasťte formu na pečenie a vyložte ju papierom na pečenie alebo použite silikónovú formu.

 

 

delicious deathdelicious death

2. Pripravte náplň: v malej panvici zmiešajte všetky ingrediencie a za stáleho miešania, až kým zmes nezačne bublať.Za stáleho miešania čakáme kým sa všetka voda vyparí a zostane iba sirupová hmota. Nechá sa vychladnúť.
3. V malej miske, žiaruvzdornej, rozpustite čokoládu nad hrncom s vriacou vodou alebo v mikrovlnnej rúre, pozor, aby sa nespálila. Po roztopení dajte hmotu vychladnúť.

 

delicious death

4. Pomocou elektrického mixéra, maslo a cukor zmiešajte spolu vo veľkej mise, kým nedostanete bledú hmotu. Vajcia -  oddeľte bielka od žĺtkov , žĺtka jeden po druhom pridávajte do pripravenej hmoty z masla a cukru a jeden po druhom.Bielka z vajcov si nechajte v samostatnej miske.
5. Do zmesy pridajte rozpustenú čokoládu a  starostlivo premiešajte, potom pridájte vanilkový extrakt. V samostatnej miske zmiešajte mleté ​​mandle a prášok do pečiva, potom primiešajte do tortového mixu.
6. Bielka vyšľahajte do tuhého snehu a pomaly s citom primiešajte do zmesy.

 

         delicious death

 

7. Pripravenú zmes dajte do formy na pečenie , vyrovnajte hornú časť  a pečte pri strednej teplote 55 65 minút, a uvidíte ako korpus pekne narastá. Nechajte tortu vychladnúť na plechu 10 minút .

 

delicious death

 

8. Pomocou vrúbkovaného noža , rozrežte korpus na dve časti. Vychladnutú zmes dajte na jednu polovicu korpusu a prekryte druhou aby z toho vznikol tzv. sendvič.

delicious death

 

9. Poleva: dajte čokoládu a smotanu na šľahanie do žiaruvzdornej misy a rozpusťte ich nad parou z hrnca. Pridáme maslo, aby mala nádherný lesk. Položte tortu na mriežku nad plechom. Vylejte polevu na tortu, že je preliata z každej strany rovnomerne. Zvyšnú polevu dajte do chladu , aby kuštik stuhla . Z touto prebytočnou polevou môžme potom ozdobiť tortu. Opatrne preneste tortu do chladu.

10. Akonáhle je zvyšná poleva  dostatočne pevná na zdobenie, vložte ju do vrecka na zdobenie (uistite sa , či je plnka bez hrudiek ) . So zvyšnou plnkou vytvorte rúrky  okolo horného a dolného okraja koláča. Nechajte 2-3 hodiny postáť. Nakoniec ozdobte tortu s fialovými a ružovými lístkami
a s krehkými kúskami zlata.

Dobrú chuť!

 

delicious death

 

Šalát Windsor

 

                  Beet salad at the Grill Room.

 

(4 porcie)

Potrebujeme:

1 pór

4 pomaranče

2 uvarené vykostené kuracie prsia

100 g kreviet

100 g čerstvých šampiňónov

2 paradajky

Zálievka:

200 g nízkotučného jogurtu

šťava z jedného pomaranča

2 lyžice paradajkového pretlaku

morská soľ

čerstvo potlčené čierne korenie

2 cl pomarančového likéru

1 zväzok medovky

Postup:

Očistený pór nakrájame na plátky, krátko oblanšírujeme v slanej vode a necháme vychlad-núť. Pomaranče ošúpeme a filetujeme, kuracie prsia pokrájame na kocky, krevety opláchneme. Kuracie mäso uvaríme vo vode. Pokrájame šampiňóny, paradajky, ktoré sme tiež oblanšírovali a pokrájame na kocky. Všetky prísady dáme do misy a premiešame.

Na zálievku vymiešame jogurt, pomarančovú šťavu, ocot, kečup a likér. Šalát zalejeme,

naaranžujeme do koktailových pohárov a ozdobíme medovkou.

 

Šalátová polievka

 

 

Potrebujeme:

2 šaláty

1/2 l vývaru z kostí

30 g masla

30 g múky

1 šálka mlieka

soľ

mleté čierne korenie

mletá červená paprika

petržlenová vňať

Postup:

Umyté šalátové listy natenko rozkrájame. Povaríme ich asi 10 minúť vo vývare a prelisuje alebo zmixujeme. Urobíme bledú zápražku, ktorú za stáleho miešania zriedime s mliekom a vývarom. Okoreníme a pridáme prelisovaný šalát. Podávame v šálkach a posypeme trocha paprikou a posekanou petržlenovou vňaťou

 

Jarabičia polievka

Potrebujeme:

1 stará jarabica

100 g šunky, alebo údeného mäsa

70 g masla

1 cibuľa

1 malá mrkva

30 g hladkej múky

1 žemľa

soľ

mleté čierne korenie

Postup:

Mäso z jarabice udusíme na polovici masla. Vyberieme prsia a nakrájame ich na plátky. Ostatné mäso dusíme ďalej do mäkka s cibuľou, mrkvou a údeným mäsom. Z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme pomleté alebo zmixované mäso so zeleninou. Polievku osolíme a okoreníme. Potom ju scedíme a nalejeme na plátky mäsa z pŕs. Žemľu nakrájame na kocky, usmažíme a podávame k polievke.

 

Pstruhy varené v pare

Potrebujeme:

2 až 4 pstruhy

30 až 50 g masla

soľ

niekoľko vetvičiek petržlenovej vňate

citrónová šťava

Postup:

Vypitvané a očistené ryby ľahko potrieme zvonka a zvnútra rozpusteným maslom, posolíme pokvapkáme citrónom a vložíme do nich vetvičku petržlenovej vňate. Pripravené ryby položíme na primerane veľkú maslom vymastenú podlhovastú misu. Prikryjeme druhou miskou a tak umiestime nad hrniec s vriacou vodou. Necháme v pare variť. Pichneme do nich vidličkou, zistíme, či sú mäkké. Podávame s maslom, v ktorom sme spenili posekanú petržlenovú vňať. Takto pripravené ryby si udržia všetku rybaciu chuť

 

Varený losos

Potrebujeme:

1 kg lososa

šťava z 1 citróna

1 lyžica masla alebo oleja

soľ

mleté čierne korenie

trocha petržlenovej vňate

1/2 citróna

Postup:

Z ryby odstránime šupiny a plutvy, dobre ju umyjeme a osušíme. Osolíme, zo všetkých strán okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Ak chceme pripraviť lososa bez kože, musíme ho pred varením pevne zabaliť do dobre premasteného papiera. Rybu dáme do kastróla, zalejeme teplou vodou, pridáme tuk, soľ, petržlenovú vňať a citrón. Keď začne voda vrieť, odstavíme nádobu z ohňa, prikryjeme ju utierkou a prikrytú rybu necháme vyhladnúť. Ryba sa uvarí, pričom nestratí chuť ani tvar. Podávame s majonézou a šalátom.

 

Baranie kotlety

Potrebujeme:

4 baranie kotlety

80 g masla

cibuľa

soľ

Postup:

Kotlety posolíme, potrieme nadrobno posekanou cibuľou a uložíme na seba do misy. Asi o hodinu ich sprudka opečieme z jednej strany na malom množstve masla. Na každú kotletu položíme kúsok čerstvého masla, obrátime a narýchlo opečieme aj z druhej strany. Podávame ich horúce na vopred zohriatom tanieri. nesmú vychladnúť.

 

Vianočný puding

 

 

Angličania si bez tradičného vianočného pudingu nevedia predstaviť Vianoce, ale majú slabosť aj pre iné pudingy. Všetky sú veľmi bizarné a na tie naše sa ani náhodou nepodobajú.

Tradičné anglické pudingy sa od našich líšia nielen chuťou, ale aj vzhľadom. Sú veľmi sýte a dávajú sa do nich pre nás zvláštne ingrediencie a kombinácie potravín. Na Britských ostrovoch je totiž pudding prakticky všetko, čo má charakteristický tvar formy, do ktorej sa leje cesto, čiže každý kopček, pripomínajúci bábovku.

Pudding je aj slaná príloha k jedlu, aj sladký dezert. Puding v našom ponímaní sa tam nazýva custard, naopak, pod klasickým „pudingom" sa rozumie napríklad aj  yorkshirský puding s klobáskami a cibuľovou omáčkou, ktorý už ani vzhľadom nepripomína rôsolovitú pudingovú hmotu. Tvorí ho miska vyrobená z chrumkavého cesta a v nej klobásky poliate hnedou omáčkou a podáva sa ako príloha k mäsu.
 


 

Potrebujeme:

120 g cibéb

300 g hrozienok

120 g sušených sliviek

74 g kandizovanej pomarančovej kôry

4 vajcia

120 g loja

1/4 lyžičky mletého muškátového orieška

1/4 lyžičky škorice

120 g múky

220 g strúhanky

200 g cukru

30 g mletých mandlí

kôra z jedného citróna

mlieko alebo čierne pivo

30 g masla na formu

2 až 3 lyžice rumu

alebo koňaku

Príprava:

Loj vymiešame s cukrom a vajciami. Pridáme hrozienka, muškátový oriešok, škoricu, múku, strúhanku, mleté mandle a kôru z citróna, cibéby a odkôstkované slivky, pomarančovú kôru, pomletú na mäsovom mlynčeku. Všetko potom dobre premiešame. Pridáme toľko mlieka alebo čierneho piva, aby sme získali vláčne cesto. Pudingovú formu (alebo formy) vymastíme maslom, naplníme cestom a pevne zatvoríme. Potom postavíme do nádoby s vriacou vodou a varíme v pare v rúre 6 hodín. Tento puding sa varieva v Anglicku už koncom novembra. Treba ho uskladniť k Vianociam, preto sa celkom vychladnutý vyberieme z formy, zabalí do celofánu a odloží do suchej chladnej komory. Na Vianoce sa zohreje v rúre, obleje rumom alebo koňakom, zapáli a horiaci podáva na

 

Yorkshirský puding

                   york-pudding

Suroviny:

                    4 ks vajec
                    3 dl studeného mlieka
                   25 dg múky
                   10 g oleja
                   veľká štipka soli

             Postup

                    Pred tým, ako začneme s prípravou zmesi, zapneme rúru na 250°C. Do formy ( maffinová, pudingová,atd. )nalejeme 10 g oleja a dáme                   do rúry.
                    Vajíčka mixérom dobre vymiešame, pridáme 3 dl mlieka a ešte raz premixujeme. Takto necháme stáť 15 minút.
                    Po 15 minútach pridáme múku a dobre premixujeme.
                    Formu vyberieme z rúry a nalejeme do nej zmes ( dávame pozor, lebo je veľmi horúca ). Vložíme naspäť do rúry piecť.
                    Pečieme 15 - 20 minút.

                
                   Maffinová forma : 12 kusov