ANGLICKÁ KUCHYŇA
Lemon Cake
Zloženie
Cesto:
250 g múky
125 g cukru
125 g masla
2 žĺtky + 1 celé vajce
1 štipka soli
Krém:
200 g cukru
200 g mletých mandlí
75 g masla
2 citróny
Poleva:
2 lyžice citrónovej šťavy
3 bielkov
100 g cukru
Doba pečenia: 40 minút + 10 minút
Cesto:
V mise zmiešame múku, cukor a soľ.
Pridáme maslo, žĺtky, celé vajce.
Miesime ručne a potom sa rozvaľká valčekom.Polku cesta vložte do formy na pečenie .
Krém:
V miske zmiešajte mandľový prášok, vajcia a 2 bielky, zmäknuté maslo, strúhanú kôru a šťavu z citrónov. Nalejte na odstaté surové cesto.Zvyškom cesta prekryte krém.
Pečieme pri teplote 150 ° - 40 minút.
Poleva:
Keď sa pečie torta, spravíme si polevu . Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov za postupného pridávania cukru. Vyberiem tortu z rúry a polejeme polevou a vložíme ju naspäť do rúry na 10 minút.
Podávame túto tortu so šálkou studeného čaju.
Syrový koláč - Cheese Cake
Zloženie
Cesto:
350 g múky
160 g cukru
160 g masla
1 dl suchého bieleho vína
2 / 3 balíčka droždia
1 citróna
2 vajcia
soľ
Náplň:
50g cukru
1 vajce
1 balíček vanilkového cukru
200 g smotanového syra
Pripravte cesto:
Dajte múku do misky.
Pridajte cukor, štipku soli, prášok do pečiva, a strúhanú kôru z polovice citróna.
V strede rozdrobíme maslo a žĺtky .
Premiešajte a pridajte biele víno, aby sa cesto pekne spojilo.
Vymastíte maslom formu na koláč a vyložte s polovicou cesta.
Pripravte náplň:
Zmiešajte syr s vanilkovým cukrom a s celými vajciami.
Nalejte krém na cesto.
Vlhkými prstami, utesnite okraje zatlačením na hornú časť koláča.
Pečte v teplote 160 ° C - 40 minút
Crispy crackles
Zloženie
50 g masla
30 ml zlatý sirup (typ melasy, čo je bežné dostať v anglickom supermarkete)
50 g čokoládového prášku (Nesquik)
50 g cornflakes
1-dajte maslo a zlatý sirup na panvicu.
2-Tepelne spracujte na miernom ohni, kým nevznikne homogénna hmota .
3-Odstráňte z ohňa a pridajte čokoládový prášok a dobre premiešajte.
4-Pridajte kukuričné lupienky a miešajte, aby sa cornflakesy zmiešali s čokoládou.
5-S dvoma malými lyžičkami spravte male guličky a vložte ich do malých košíčkov , podobne ako muffiny.
6-Nechajte ich stáť v chladničke po dobu 2 hodín.
Apple Cake

Suroviny
- Cesto:
- 150 g múka hladká
- 50 g (margarín) maslo
- 30 g práškový cukor
- 1 žĺtok
- 15 ml mlieko
- 15 ml Tuzemský um
- 10 g cukor vanilkový
- Plnka:
- 1 kg jablká
- 30 g (margarín) maslo
- 15 ml voda
- 30 g kryštálový cukor
- Posýpka:
- 100 g múka hladká
- 100 g múka hrubá
- 95 g (margarín) maslo
- 95 g kryštál cukor
- 3 g škorica mletá
Postup receptu
Cesto: Maslo pokrájame nadrobno, pridáme múku, cukor, žĺtok, mlieko, vanilkový cukor, rum a všetko spolu zmiešame. Necháme 2 hod. odpočívať.
Plnka: Jablká ošúpeme, zbavíme jadra a nakrájame na plátky. Jablká dáme do hrnca s maslom,vodou, cukrom a dusíme 10 minút.
Posýpka: Preosejeme múky a škoricu do misy. Pridáme maslo nakrájané na kocky a miešame medzi rukami až kým to nevyzerá ako strúhanka. Pridáme cukor a dobre premiešame.
Na spodok plechu dáme rozváľkané cesto tak, aby malo okraje cez plech. Nasypeme jablká, nedáme všetku šťavu. Na jablká nasypeme posýpku a rovnomerne rozložíme.
Pečieme 35 minút pri 180°C. Posýpka musí byť zlatová.
Torta Slastná smrť inšpirovaná Agathou Christie / DELICIOUS DEATH inspired by AGATHA CHRISTIE
Prvýkrát som videla tento názov torty na webe a okamžite ma zaujal , a preto som sa rozhodla , že zistím ako vznikol. Tento názov bol navrhnutý torte Maven herečkou Jane Asher pre Agathu Christie k 120. výročiu 15. septembra (Áno, s dňom omeškania). Recept bol inšpirovaný pasážou z jednej z kníh Slečny Marpleovej "Ohlásená vražda", v ktorej gazdiná Mitzi pečie suchú tortu k čaju, k narodeninám Dory Bunner . Gazdiná Mitzi s rozhorčením hovorí zamestnávateľovi : ,, To nie je možné, aby som takúto tortu piekla. Potrebujem k tomu čokoládu a veľa masla s cukrom a hrozienkami ."
Tak mi povedzte Vážení čitatelia, aj keď sa Vám môže zdať ,že táto otázka je morbídna , ale čo chcete jesť ako posledné jedlo?
Čo tak si dať túto tortu bohatú na chute. Intenzívne tmavé belgické čokoládové centrum , nasiaknuté ostrým elánom brandy, čerešní a zázvoru. Útok na zmysli nekončí : torta je zdobená škvrnamy z rýdzeho zlata ,kryštalickými ružami a fialovými kvetmy. Musíte uznať, že názov ,, Slastná smrť ´´ vynikajúco vystihuje túto tortu.
Recept od Jane Asher
Zloženie
* 175 g horká čokoláda kvapky (50-55% kakaovej sušiny)
* 100g normálne alebo nátierkové maslo
* 100g práškový alebo jemný cukor
* 5 veľkých vajec
* ½ lyžičky vanilkového extraktu
* 100 g / 1 šálka mletých mandlí
* ½ lyžičky prášku do pečiva
Na náplň
* 150 ml rum, brandy alebo pomarančového džúsu
* 150 g hrozienka
* 55 g hnedý cukor
* 6-8 pohárov čerešní
* 4-6 ks kandizovaný zázvor (použite radšej viac čerešní)
* 1 lyžička citrónovej šťavy
Na výzdobu
* 175 g horká čokolády (50-55% kakaovej sušiny)
* 150 ml šľahačky
* 1 lyžica masla
* kryštalické fialové kvety
* kryštalické okvetné lístky ruží
* jedlé plátky zlata
Tip: vykryštalizované fialové a ružové lístky sú k dispozícii v obchodoch tak isto ako jedlé plátkové zlato .
POSTUP:
1. Predhriať rúru na 150 ° C . Vymasťte formu na pečenie a vyložte ju papierom na pečenie alebo použite silikónovú formu.
2. Pripravte náplň: v malej panvici zmiešajte všetky ingrediencie a za stáleho miešania, až kým zmes nezačne bublať.Za stáleho miešania čakáme kým sa všetka voda vyparí a zostane iba sirupová hmota. Nechá sa vychladnúť.
3. V malej miske, žiaruvzdornej, rozpustite čokoládu nad hrncom s vriacou vodou alebo v mikrovlnnej rúre, pozor, aby sa nespálila. Po roztopení dajte hmotu vychladnúť.
4. Pomocou elektrického mixéra, maslo a cukor zmiešajte spolu vo veľkej mise, kým nedostanete bledú hmotu. Vajcia - oddeľte bielka od žĺtkov , žĺtka jeden po druhom pridávajte do pripravenej hmoty z masla a cukru a jeden po druhom.Bielka z vajcov si nechajte v samostatnej miske.
5. Do zmesy pridajte rozpustenú čokoládu a starostlivo premiešajte, potom pridájte vanilkový extrakt. V samostatnej miske zmiešajte mleté mandle a prášok do pečiva, potom primiešajte do tortového mixu.
6. Bielka vyšľahajte do tuhého snehu a pomaly s citom primiešajte do zmesy.
7. Pripravenú zmes dajte do formy na pečenie , vyrovnajte hornú časť a pečte pri strednej teplote 55 až 65 minút, a uvidíte ako korpus pekne narastá. Nechajte tortu vychladnúť na plechu 10 minút .
8. Pomocou vrúbkovaného noža , rozrežte korpus na dve časti. Vychladnutú zmes dajte na jednu polovicu korpusu a prekryte druhou aby z toho vznikol tzv. sendvič.
9. Poleva: dajte čokoládu a smotanu na šľahanie do žiaruvzdornej misy a rozpusťte ich nad parou z hrnca. Pridáme maslo, aby mala nádherný lesk. Položte tortu na mriežku nad plechom. Vylejte polevu na tortu, že je preliata z každej strany rovnomerne. Zvyšnú polevu dajte do chladu , aby kuštik stuhla . Z touto prebytočnou polevou môžme potom ozdobiť tortu. Opatrne preneste tortu do chladu.
10. Akonáhle je zvyšná poleva dostatočne pevná na zdobenie, vložte ju do vrecka na zdobenie (uistite sa , či je plnka bez hrudiek ) . So zvyšnou plnkou vytvorte rúrky okolo horného a dolného okraja koláča. Nechajte 2-3 hodiny postáť. Nakoniec ozdobte tortu s fialovými a ružovými lístkami a s krehkými kúskami zlata.
Dobrú chuť!
Šalát Windsor
(4 porcie)
Potrebujeme:
1 pór
4 pomaranče
2 uvarené vykostené kuracie prsia
100 g kreviet
100 g čerstvých šampiňónov
2 paradajky
Zálievka:
200 g nízkotučného jogurtu
šťava z jedného pomaranča
2 lyžice paradajkového pretlaku
morská soľ
čerstvo potlčené čierne korenie
2 cl pomarančového likéru
1 zväzok medovky
Postup:
Očistený pór nakrájame na plátky, krátko oblanšírujeme v slanej vode a necháme vychlad-núť. Pomaranče ošúpeme a filetujeme, kuracie prsia pokrájame na kocky, krevety opláchneme. Kuracie mäso uvaríme vo vode. Pokrájame šampiňóny, paradajky, ktoré sme tiež oblanšírovali a pokrájame na kocky. Všetky prísady dáme do misy a premiešame.
Na zálievku vymiešame jogurt, pomarančovú šťavu, ocot, kečup a likér. Šalát zalejeme,
naaranžujeme do koktailových pohárov a ozdobíme medovkou.
Šalátová polievka
Potrebujeme:
2 šaláty
1/2 l vývaru z kostí
30 g masla
30 g múky
1 šálka mlieka
soľ
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
petržlenová vňať
Postup:
Umyté šalátové listy natenko rozkrájame. Povaríme ich asi 10 minúť vo vývare a prelisuje alebo zmixujeme. Urobíme bledú zápražku, ktorú za stáleho miešania zriedime s mliekom a vývarom. Okoreníme a pridáme prelisovaný šalát. Podávame v šálkach a posypeme trocha paprikou a posekanou petržlenovou vňaťou
Jarabičia polievka
Potrebujeme:
1 stará jarabica
100 g šunky, alebo údeného mäsa
70 g masla
1 cibuľa
1 malá mrkva
30 g hladkej múky
1 žemľa
soľ
mleté čierne korenie
Postup:
Mäso z jarabice udusíme na polovici masla. Vyberieme prsia a nakrájame ich na plátky. Ostatné mäso dusíme ďalej do mäkka s cibuľou, mrkvou a údeným mäsom. Z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme pomleté alebo zmixované mäso so zeleninou. Polievku osolíme a okoreníme. Potom ju scedíme a nalejeme na plátky mäsa z pŕs. Žemľu nakrájame na kocky, usmažíme a podávame k polievke.
Pstruhy varené v pare
Potrebujeme:
2 až 4 pstruhy
30 až 50 g masla
soľ
niekoľko vetvičiek petržlenovej vňate
citrónová šťava
Postup:
Vypitvané a očistené ryby ľahko potrieme zvonka a zvnútra rozpusteným maslom, posolíme pokvapkáme citrónom a vložíme do nich vetvičku petržlenovej vňate. Pripravené ryby položíme na primerane veľkú maslom vymastenú podlhovastú misu. Prikryjeme druhou miskou a tak umiestime nad hrniec s vriacou vodou. Necháme v pare variť. Pichneme do nich vidličkou, zistíme, či sú mäkké. Podávame s maslom, v ktorom sme spenili posekanú petržlenovú vňať. Takto pripravené ryby si udržia všetku rybaciu chuť
Varený losos
Potrebujeme:
1 kg lososa
šťava z 1 citróna
1 lyžica masla alebo oleja
soľ
mleté čierne korenie
trocha petržlenovej vňate
1/2 citróna
Postup:
Z ryby odstránime šupiny a plutvy, dobre ju umyjeme a osušíme. Osolíme, zo všetkých strán okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Ak chceme pripraviť lososa bez kože, musíme ho pred varením pevne zabaliť do dobre premasteného papiera. Rybu dáme do kastróla, zalejeme teplou vodou, pridáme tuk, soľ, petržlenovú vňať a citrón. Keď začne voda vrieť, odstavíme nádobu z ohňa, prikryjeme ju utierkou a prikrytú rybu necháme vyhladnúť. Ryba sa uvarí, pričom nestratí chuť ani tvar. Podávame s majonézou a šalátom.
Baranie kotlety
Potrebujeme:
4 baranie kotlety
80 g masla
cibuľa
soľ
Postup:
Kotlety posolíme, potrieme nadrobno posekanou cibuľou a uložíme na seba do misy. Asi o hodinu ich sprudka opečieme z jednej strany na malom množstve masla. Na každú kotletu položíme kúsok čerstvého masla, obrátime a narýchlo opečieme aj z druhej strany. Podávame ich horúce na vopred zohriatom tanieri. nesmú vychladnúť.
Vianočný puding
Angličania si bez tradičného vianočného pudingu nevedia predstaviť Vianoce, ale majú slabosť aj pre iné pudingy. Všetky sú veľmi bizarné a na tie naše sa ani náhodou nepodobajú.
Tradičné anglické pudingy sa od našich líšia nielen chuťou, ale aj vzhľadom. Sú veľmi sýte a dávajú sa do nich pre nás zvláštne ingrediencie a kombinácie potravín. Na Britských ostrovoch je totiž pudding prakticky všetko, čo má charakteristický tvar formy, do ktorej sa leje cesto, čiže každý kopček, pripomínajúci bábovku.
Pudding je aj slaná príloha k jedlu, aj sladký dezert. Puding v našom ponímaní sa tam nazýva custard, naopak, pod klasickým „pudingom" sa rozumie napríklad aj yorkshirský puding s klobáskami a cibuľovou omáčkou, ktorý už ani vzhľadom nepripomína rôsolovitú pudingovú hmotu. Tvorí ho miska vyrobená z chrumkavého cesta a v nej klobásky poliate hnedou omáčkou a podáva sa ako príloha k mäsu.
Potrebujeme:
120 g cibéb
300 g hrozienok
120 g sušených sliviek
74 g kandizovanej pomarančovej kôry
4 vajcia
120 g loja
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
1/4 lyžičky škorice
120 g múky
220 g strúhanky
200 g cukru
30 g mletých mandlí
kôra z jedného citróna
mlieko alebo čierne pivo
30 g masla na formu
2 až 3 lyžice rumu
alebo koňaku
Príprava:
Loj vymiešame s cukrom a vajciami. Pridáme hrozienka, muškátový oriešok, škoricu, múku, strúhanku, mleté mandle a kôru z citróna, cibéby a odkôstkované slivky, pomarančovú kôru, pomletú na mäsovom mlynčeku. Všetko potom dobre premiešame. Pridáme toľko mlieka alebo čierneho piva, aby sme získali vláčne cesto. Pudingovú formu (alebo formy) vymastíme maslom, naplníme cestom a pevne zatvoríme. Potom postavíme do nádoby s vriacou vodou a varíme v pare v rúre 6 hodín. Tento puding sa varieva v Anglicku už koncom novembra. Treba ho uskladniť k Vianociam, preto sa celkom vychladnutý vyberieme z formy, zabalí do celofánu a odloží do suchej chladnej komory. Na Vianoce sa zohreje v rúre, obleje rumom alebo koňakom, zapáli a horiaci podáva na
Yorkshirský puding
Suroviny:
4 ks vajec
3 dl studeného mlieka
25 dg múky
10 g oleja
veľká štipka soli
Postup
Pred tým, ako začneme s prípravou zmesi, zapneme rúru na 250°C. Do formy ( maffinová, pudingová,atd. )nalejeme 10 g oleja a dáme do rúry.
Vajíčka mixérom dobre vymiešame, pridáme 3 dl mlieka a ešte raz premixujeme. Takto necháme stáť 15 minút.
Po 15 minútach pridáme múku a dobre premixujeme.
Formu vyberieme z rúry a nalejeme do nej zmes ( dávame pozor, lebo je veľmi horúca ). Vložíme naspäť do rúry piecť.
Pečieme 15 - 20 minút.
Maffinová forma : 12 kusov