ALŽÍRSKA KUCHYŇA

19.10.2011 21:47
    ALŽÍRSKY GALETTE!!!


Porcie: 4

Zloženie:
500 g pšeničnej múky
2 lyžičky soli
1 / 2 lyžičky papriky
3 / 4 lyžičky rasce
1 kocka čerstvého droždia
4 lyžice olivového oleja
5 lyžíc mlieka
50 g sezamových semienok
................................
Doba prípravy: 30 min
Príprava cesta: 50 min
Doba varenia: 20 min

1) -múku dáme do mysky, posypeme soľou a korením. Rozdrobíme droždie, potom ho pridáme do múky. Nalejeme 30 ml teplej vody na zmes.
2) -vymiešame cesto  v mixéri do hladkej pasty. Prekryjeme utierkou a necháme odpočinúť 35 minút . Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem .
3) -namočíme si ruky do olivového oleja a vypracuvávame cesto dôkladne rukami. Potom sa rozdelí na 6 rovnakých častí a tvoria  sa gule .
4) Na pomúčenej doske, každú guľu vyvaľkáme za účelom získania placky asi 15 cm v priemere. Predhrejte rúru na 250 ° C . Pomastíme 2 plechy na pečenie s olivovým olejom, a poukladáme na ne spravené placky .
5) s vidličkou, pichneme každú placku osemkrát. Navlhčime povrch s mliekom a posypeme sezamovými semienkami. Nechajte stáť 15 min placky a pečte v rúre 15 - 20 min.

     Zemiakové Souffle



Zloženie :
 4 zemiaky,
1 veľká mrkva, hrsť čerstvého alebo mrazeného hrášku, 8 vajec, posekanú petržlenovú vňať, 100 g masla, 1 kávovú lyžičku šafránu, pol kávovej lyžičky soli,čierne korenie, formy 24 cm v priemere a 5 cm vysoké.

Postup :
Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme mrkvu a hrášok. Nakrájame mrkvu na malé kocky. Zemiaky ošúpeme a roztlačíme. Pridáme nakrájanú petržlenovú vňať. Zmiešame nakrájanú mrkvu, hrášok a korenie so zemiakovou kašou. Urobíme si omeletu, potom ju zamiešame do kaše. Nalejeme do maslom vymastených foriem a pečieme pri teplote 175 ° C tak  ¾ hodiny.

 

   Kebda m'chermla

 

Zloženie :
1 barania pečeň, 1 stručik cesnaku, 1 lyžička soli, 1 štipka korenia, štipka rasce, 1 lyžička papriky, 3 lyžice oleja, olej na vyprážanie.

Doba varenia: 35 minút

 

Postup:
Nakrájajte pečeň na kocky, osoľte, okoreňte, restujte 10 minút na panvici.Potom poduste pečeň spolu s cesnakom nakrájaným na malé kúsky, 10 minút s 1 / 2 l vody, varte 25 minút.

 

              Chorba


 Zloženie:
250 g jahňacieho mäsa
Hrsť cíceru, namočeného cez noc
2 mrkvy
2 malé zemiaky
2 stonky zeleru
3 veľké paradajky
1 zväzok koriandra
1 cibuľa
1 šálka rezancov
1 lyžica oleja
1 kávová lyžička soli
1 / 2 lyžičky čierneho korenia.

 

Postup:
Olúpťa a nakrájajte na malé kocky zeleninu okrem paradajok.
Dajte do hrnca mäso a nakrájanú zeleninu (okrem paradajok), koriander a nakrájanú cibuľu, olej, soľ a korenie. Prykryte hrniec a mäso zalejte s dvoma litrami vody, pridajte cícer a priveďte k varu.
Umyte paradajky,narežte ich šupku a potom ich ponorte na 1 minútu do vriacej vody, potom ich ošúpte s vidličkou v miske. Pridajte do hrnca a miešajte. Prikryte a varte na miernom ohni 60 minút.
Desať minút pred podávaním, hoďte rezance do hrnca . Posypte posekaným koriandrom a ihneď podávajte.

 

           Dziryates



 Zloženie:
Na cesto:
1 kg múky
250 g margarínu, zmäknutého
Vodu z pomarančových kvetov
1 balíček vanilkového cukru

náplň:
1 kg mandlí + 700 g cukru (zmiešame dohromady)
kôra z 3 citrónov
1 balíček vanilkového cukru
5-7 vajcia

poleva:
med
celé mandle

Do misy pridáme múku, primiešame zmäknutý margarín a vanilku. Navlhčite vodou z pomarančových kvetov cesto , nech je cesto pevné a hladké. Nechajte ho stáť.Medzitým pripravte plnku zmiešaním mandlí a cukru s citrónovou kôrou, vanilkou a vajciami. Formujte gule veľkosti žĺtka a nechajte ich stáť
.
Vezmite cesto, valčekom ho vyvaľkajte. Pomocou noža vyrežte kvety ,naplňte ich vopred pripravenou plnkou , prykryte plnku cestovymi lupeňami a do ich stredu pre upevnenie vložte mandľu. Usporiadajte koláče na pomúčenú dosku. Pečte na miernom ohni po dobu 20 minút v predhriatej rúre. Koláče upečené, keď majú zlatý odtieň. Vyberte z rúry a polejte medom .

 

         Šišky - Beignets



 Zloženie :
500 g jemnej krupice alebo múky
20 g droždia
1 kávová lyžička soli
teplá voda
práškový cukor
Olej na vyprážanie

Dajte do mysy droždie a soľ . Pridajte 1 / 2 pohára teplej vody. Premiešajte. Pridajte preosiatú múku alebo krupicu .
Nechajte cesto kysnúť 30 minút. Pokračujte miesením cesta, posypte ho sem tam múkou,aby bolo mäkké a pružné.
Opäť ho zakryte a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste po dobu 2 hodín.
Keď cesto zdvojnásobí objem ,zohrejte si olej vo veľkej panvici. Potom s mokrými rukami si vezmite malý kúsok cesta a vytvarujte si štvorec, prehnyte si ho na poly aby ste získali tvar trojuholníka. Ponorte do vriaceho oleja a opekajte do hnedej farby na oboch stranách. Opakujte, kým sa všetko cesto neminie.Vyberte šišky z oleja , odsajte prebytočný olej servítkou a posypte práškovým cukrom.

 

        Qalb el-louz

Zloženie
Na cesto:
4 hrnček kukuričnej múky
1 hrnček práškového cukru
3 / 4 šálky rozpusteného masla
1 / 2 hrnčeka vody
1 / 2 hrnčeka vody z pomarančového kvetu
1 balíček vanilkového cukru

Na plnku :
5 lyžíc mandlového prášku
1 lyžicu práškového cukru
1 lyžicu škorice
2 lyžice vodypomarančového kvetu

Na sirup/polevu:
4 šálky vody
2 hrnčeky práškového cukru
2 polievkové lyžice. vody pomarančový kvet

Na výzdobu:
 mandle

Postup:
1 - Zmiešame krupicu, cukor, maslo a vanilkový cukor. Pridávame postupne vodu z pomarančových kvetov a miešame do jemnej pasty.
2 - Zmiešame cukor, škoricu a mandle. Plech si vyložíme polovicou cesta . Posypeme celú zmes na všetko cesto s vodou kvetov pomaranča, rovnomerne. Zakryjeme potom celým zvyškom cesta (všetka plnka by mala byť dobre zakrytá).
3 - Režeme koláč na štvorce , 4 až 5 cm. Do každého štvorca vtlačíme mandľu.
4 - Nechajte cesto odpočinúť aspoň 2 h.
5 - Medzitým zmiešajte vodu, cukor a vodu z pomarančových kvetov - varíte sirup, kým  sa voda nezredukuje , sirup musí byť riedší než med, potom necháme vychladnúť.
6 - dajte cesto do rúry (210 stupňov) na 1 hodinu, a hnedú pastu rozlejte na koláč v posledných dvoch minútach pečenia.
7 - Vyberte koláč z rúry a zalejte sirupom s naberačkou okolo.
8 - Dajte koláč do  rúry na dobu 2 minút. (opakujte niekoľkokrát, aby bol koláč dosť mäkký).

 

                          Makroute


 Zloženie:
3 hrnčeky obyčajnej krupice, 1 hrnček sezamových semien alebo masla, štipka soli, 1 hrnček s vodou.
2 malé šálky mletých mandlí, 1 hrnček cukru, krupica, 1 lyžička škorice, 3 lyžice vody z pomarančového kvetu , med, olej na vyprážanie.

Príprava: 10 min - Doba varenia: 10 minút

Vložte krupicu do veľkej nádoby a pridajte sezam . Navlhčite vodou a spracuvávajte do hladkej pasty .
Pripravte si plnku s mandľami, cukrom, škoricou, pomarančovou vodou a dobre premiešajte. Potom cesto rozdeľte na 2 časti, ktoré formujte do malej rolky, a potom sa rozdelí v strede a naplní plnkou , potom znovu jemne rozvaľkajte. Nakrájajte cesto na diamant a  na veľkej panvici vyprážajte (najlepšie vo fritéze).
Strany koláčikov zatlačte vidličkou aby nevytiekla plna a vypražené koláčiky nakoniec ponorte do medu .

 

Kurča s olivami a citrónom



Zloženie:
1.5 kg kurčaťa pokrájame na kúsky, 500 g zelené olivy bez kôstky, 1 citrón, olúpané 5 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja a arašidy, pohár vody, 2 lyžice nasekaných lístkov koriandra, 1 lyžička šafranu, ½ lyžičky korenia, 1 polievková lyžica soli.

Príprava: 20 min - Doba varenia: 60 minút

Kuracie kúsky osolíme a okoreníme hodinu dopredu a potom ich dáme do hrnca spolu s cesnakom v šupke , pridáme plátky citróna ,olivy , koriander, šafran, korenie ,olej s vodou a privedieme k varu a necháme variť 1 hodinu.

 

Tadjine el batata bes-sanoudj

Zloženie:
kurča
4 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
2 stredné paradajky
1 polievkovú lyžicu margarínu alebo olej
čierne korenie
škorica
soľ
½ lyžičky mletej sanoudj
2 veľké vajcia
Hrsť cíceru
petržlen
1 kg zemiakov


Dajte kurča do pekáča.
Margarín, cibuľu, paradajky, strúhaný cesnak, čierne korenie, škoricu a soľ si dajte do hrnca a pomiešajte.
Napučaný cícer vhoďte do hrnca .Nechajte variť.
Zemiaky olúpte, umyte, nakrájajte na plátky 1 / 2 cm.Osoľte, okoreňte.
Zohrejte olej na panvici.Ponorte plátky zemiakov a smažte ich s každej strany.
Po uvarení omáčky , odstavte hrniec z plameňa.
Polovicu omáčky rozlejte na uložené zemiaky (plátky), v zapekacej miske . (zvyšok omáčky + vajcia)
Dajte jedlo do rúry na 15-20 minút a potom vyberte. Servírujte v  mise spolu s upečeným kurčaťom a posypte posekanou petržlenovou vňaťou.
Druhu polku omáčky ktorý sme si nechali vlejte do omáčnika a podávajte k tomu  ..